flagEnglish
flagPolski
HortimexHortimex
  • OFERTA
    • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
    • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • KONTAKT
Alergeny

Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?

6 lipca, 2018Anna FlakowskaBlog

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Do najczęściej występujących zalicza się zaburzenia:

  • żołądkowo-jelitowe (kolki, przewlekłe biegunki, zaparcia),
  • skórne (pokrzywki, liszaje),
  • układu oddechowego (przewlekły kaszel, nieżyt nosa, astma),
  • wstrząs anafilaktyczny.

Objawy zawsze przyjmują tę samą postać i występują po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.

Najlepszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na alergię pokarmową jest staranne unikanie alergenów. Dla konsumenta, głównym źródłem informacji o obecności alergenów w produktach spożywczych są ich etykiety. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 wymaga, aby każdy ze składników uznanych za alergenny, był deklarowany na opakowaniu produktu. Dodatkowo, informacja ta musi wyraźnie odróżniać ją od reszty wykazu składników, np. za pomocą innej czcionki, podkreślenia lub koloru tła.

Dzięki poniższej liście 14 najważniejszych pokarmów uznanych za alergeny, konsument może zidentyfikować je w żywności oraz eliminować ze swojego jadłospisu. Co do nich zaliczamy?

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne)

Gluten znajduje się nie tylko w zbożach.  Produkty, które mogą być również jego źródłem to: pieczywo (np. chleby, bagietki, bułki), makarony, płatki śniadaniowe (muesli), wyroby piekarskie (drożdżówki, pączki), wyroby ciastkarskie i cukiernicze (herbatniki, krakersy, wafle), a także przekąski, jak chipsy i paluszki. Obecność glutenu stwierdza się również w przetworach mięsnych (wędliny, parówki, konserwy, pasztety), koncentratach spożywczych (zupy i sosy w proszku), w budyniach i kisielach oraz w gotowych do spożycia kluskach śląskich, kopytkach i pyzach.

  1. Skorupiaki i produkty pochodne

Do skorupiaków należą m.in. krewetki, kraby, homary, langusty i raki. Mogą one stanowić dodatek w azjatyckich potrawach i sałatkach, sosach rybnych czy pastach.

  1. Jaja i produkty pochodne

Białka jaj, głównie kurzych, są silnym alergenem. Jednak jaja innych ptaków, np. strusia, gęsi, czy kaczki, ze względu na podobieństwo białek do jaj kurzych, również mogą wywoływać reakcje alergiczne. Im mniej przetworzone termicznie białko jaja, tym większy posiada ono potencjał alergizujący. Produkty i przetwory, które mogą stanowić źródło białek jaj to m.in.: lody, desery, ciasta, torty i kremy cukiernicze, makarony, potrawy mączne, jak np. pierogi, kopytka, knedle czy kluski. Ponadto majonezy, sosy, dressingi, potrawy panierowane i gotowe posiłki w słoikach.

  1. Ryby i produkty pochodne

Potencjalnie wszystkie gatunki ryb mogą wywoływać reakcje alergiczne. Zaleca się, aby osoby uczulone na jeden gatunek ryby, unikały wszystkich pozostałych. Poza spożywaniem ich w czystej postaci, często są składnikiem sałatek, sosów rybnych, past i konserw.

  1. Orzeszki ziemne (arachidowe, zwane fistaszkami) i produkty pochodne

Są jednym z najsilniejszych alergenów, zdolnych do wywoływania zagrażających życiu reakcji anafilaktycznych. Poza spożywaniem ich w czystej postaci, często znajdują się w słodyczach, czekoladach, masłach orzechowych, mieszankach suszonych owoców, chałwie, dekoracjach cukierniczych, lodach, budyniach czy twarożkach smakowych.

  1. Soja i produkty pochodne

To roślina strączkowa, chętnie wykorzystywana w produkcji żywności. W potrawach występuje jako białko lub lecytyna sojowa. Poza produktami garmażeryjnymi opartymi o soję, bywa również składnikiem wędlin, pasztetów mięsnych i sojowych, margaryn, niektórych gatunków pieczywa, potraw wegetariańskich, czekolad i wyrobów czekoladowych, a także mleczarskich, jak np. twarożki, jogurty, czy śmietanki i napoje sojowe.

  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Białka mleka krowiego są główną przyczyną alergii. Dokucza ona przede wszystkim niemowlętom i małym dzieciom. Oprócz mleka w czystej formie (tj. prosto od krowy, pasteryzowane, sterylizowane, UHT), alergeny występują też w postaci przetworów, jak: mleka smakowe, jogurty, śmietany, sery, masło, lody, pieczywo cukiernicze, słodycze, sosy, kaszki instant.

  1. Orzechy, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland

Mimo, że ich potencjał alergizujący uważany jest za mniejszy niż orzeszków ziemnych, zaleca się, aby osoby uczulone unikały wszystkich orzechów. Zastosowanie ich jest podobne jak fistaszków.

  1. Seler i produkty pochodne

Należy do najczęściej uczulających warzyw. Właściwości alergenne posiadają wszystkie jego części, tj. korzeń, łodyga i liście. Stosowany jako przyprawa, może występować w sałatkach, kostkach rosołowych, pasztetach, przetworzonych produktach mięsnych i daniach gotowych.

  1. Gorczyca i produkty pochodne

To popularna przyprawa, stosowana m.in. w produkcji musztardy. Stanowi składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup w proszku.

  1. Nasiona sezamu i produkty pochodne

Popularne jako dodatek do deserów, z nich wytwarza się chałwę, pastę tahini, sezamki czy mleko sezamowe. W formie nasion mogą być składnikiem panierek, sałatek czy farszów, dodawane są również do sushi.

  1. Dwutlenek siarki (SO2) i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2

Zawarte w licznych środkach spożywczych jako substancje konserwujące, zapobiegające rozwojowi drobnoustrojów, szczególnie pleśni, bakterii octowych i mlekowych. Wykorzystywane są głównie w winiarstwie, ale również w suszonych owocach (morele, ananasy, żurawina) i warzywach (puree ziemniaczane w proszku, białe warzywa z naturalną tendencją do ciemnienia, pomidory).

  1. Łubin i produkty pochodne

To roślina strączkowa, którą dodaje się do różnych gatunków mąki, jako wypełniacz w niektórych produktach (zupy),  jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik batonów energetycznych dla sportowców.

  1. Mięczaki i produkty pochodne

Zaliczane do tej grupy małże, przegrzebki, ostrygi, ślimaki, czy ośmiornice, mogą stanowić odrębne danie. Poza tym spotykane są w sałatkach, sosach i pastach rybnych.

W swojej najłagodniejszej formie, alergia pokarmowa najczęściej wywołuje lekki obrzęk warg, jamy ustnej czy zmiany skórne. W najcięższej postaci powoduje wstrząs anafilaktyczny. Aby ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, należy zachowywać czujność, łącząc przemyślane zakupy i czytanie składu produktów na ich etykietach.


Źródła:

Książka: Alergie pokarmowe (autorzy: Miroslaw jarosz, Jan Dzieniszewski, wyd. Instytut Żywności i Żywienia, 2004)

https://www.pfpz.pl/index/#

https://www.odetchnijspokojnie.pl/14-najpopularniejszych-alergenow-pokarmowych/

Tags: alergen, alergeny, alergia pokarmowa, zdrowe odżywianie, żywność
Anna Flakowska
Specjalista ds. Jakości
Previous post Pięć nieoczywistych zastosowań pektyn Next post Solanic – alternatywne źródło białek

Napisz kolejny

Co ma Garbus do piernika? Czyli jak tworzyć żywność, która osiągnie sukces.

4 października, 2017Mateusz Kowalewski

Pięć nieoczywistych zastosowań pektyn

15 marca, 2018Tomasz Piaseczny

Poznaj Technologa Żywności! Noc Zawodowców z Hortimex-em

8 października, 2018admin

Ostatnie wpisy

  • Ekstrakty drożdżowe, kluczowe w produkcji analogów mięsa
  • Czego mi najbardziej brakuje w pracy zdalnej?
  • Praca zdalna w naszej firmie
  • Front label – system komunikacji z konsumentem
  • COVID-19

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog
  • Co w branży piszczy

Tagi

alternatywy cukru (2) analiza rynku (1) bezpieczeństwo (2) branża spożywcza (4) błonnik (2) ceny żywności (1) chrońmy planetę (1) ciągłe doskonalenie (1) clean label (3) covid-19 (1) csr (1) CSR w Hortimex (1) czysta etykieta (6) dane GUS (1) filozofia kaizen (1) firma (2) gluten (1) hortimex (7) inulina (2) kaizen (2) kaizen biuro (1) kaizen w hortimex plus (1) konferencja (2) konsumenci (2) koronawirus (1) mikroplastik (1) mikroplastik w żywności (1) Odpowiedzialność się opłaca czyli CSR w MŚP (1) opakowania (1) PARP (1) plastik (1) przemysł żywnościowy (2) redukcja cukru (2) substancje słodzące (1) suplementy diety (2) VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu (1) warsztaty (1) warunki pogodowe (1) wpływ plastiku na środowisko (1) zdrowa żywność (4) zdrowe odżywianie (3) zdrowe przekąski (3) żelatyna (1) żywienie (2) żywność (3)

 

HORTIMEX Sp. z o.o.
ul. Poznańska 212, 62-510 Konin

63 245 48 00
  • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
  • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • PLATFORMA
  • KONTAKT
© 2021 All rights reserved. Hortimex.pl designed by Premium-Consulting & Dinksy | Polityka Prywatności i Cookies | Klauzula informacyjna RODO | Facebook | LinkedIn | YouTube
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuj Czytaj więcej
Polityka prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT