flagEnglish
flagPolski
HortimexHortimex
  • OFERTA
    • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
    • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • KONTAKT

Pięć nieoczywistych zastosowań pektyn

15 marca, 2018Tomasz PiasecznyBlog

Pektyny to bardzo dobrze znany w przemyśle spożywczym dodatek do żywności o działaniu zagęszczającym, teksturotwórczym oraz stabilizującym. Ich udział w światowym rynku hydrokoloidów, szacowany jest obecnie na 25% i systematycznie rośnie (dane CyberColloids). Wynika to z faktu jej naturalnego pochodzenia oraz możliwości szerokiego zastosowania w produkcji żywności prozdrowotnej, a także w aplikacjach z segmentu żywności wygodnej.

Surowcem do produkcji pektyn są cytrusy (głównie skórki limonki oraz cytryny), a także wytłoki jabłek. Niektóre z pektyn mogą być stosowane w produktach z certyfikatami EKO oraz Organic.

Pektyny – podstawowe informacje

W Polsce pektyny znamy głównie z dżemów, gdzie pełnią one funkcję żelującą. W zależności od zawartości cukru znajdziemy w nich pektyny wysoko- lub nisko- metylowane. Pektyny z grupy termoodwracalnych stosowane są często w produkcji słodyczy – żelków, słodkich nadzień, polew, glazur. Natomiast termostabilne są niezastąpione w piekarnictwie do produkcji wsadów owocowych.

Na całym świecie pektyny stosuje się również w innych aplikacjach. Jest to coraz częściej dostrzegane przez producentów w Polsce, myślę jednak, że poniższe zastosowania pektyn nie są u nas jeszcze dość mocno rozpowszechnione i dostrzegane z perspektywy konsumenta.

  1. Jogurty

Na półkach  sklepów w Polsce można znaleźć jogurty zawierające pektynę. Pełni w nich głównie funkcję zagęszczającą oraz zapobiega synerezie (wyciekom wodnym). Dawka pektyny potrzebna do osiągnięcia oczekiwanego efektu to między 0,1 do 0,3%.

  1. Napoje mleczne

W tego typu produktach zastosowanie pektyny wywołuje kilka pozytywnych konsekwencji. Przede wszystkim pełni ona rolę stabilizującą białko w niskim pH oraz zapobiega jego oddzielaniu się od cząsteczek wody. Poza tym, w napojach mlecznych pektyna pełni funkcję zagęszczającą oraz zwiększa uczucie pełności w ustach. Zalecane dozowanie pektyny w tych produktach to od 0,2 do 0,5%.

  1. Białe, kremowe sery

Mieszkanka pektyny i agaru zastosowana w tych produktach pomaga uzyskać gęstą, kremową strukturę, oraz zapobiega wyciekom wody. Podobne zastosowanie znajduje ona także w deserach mlecznych. Dodatkowym atutem użycia agarowo-pektynowej mieszanki w serach jest wydłużenie ich terminu przydatności do spożycia. Aby uzyskać oczekiwany efekt należy dodać od 0,4 do 0,8% mieszkanki pektynowo-agarowej do produktu.

  1. Ciasto chlebowe – pita

W cieście do chlebków pita pektyna wpływa pozytywnie na elastyczność, miękkość oraz uwypukla smak i poprawia strukturę ułatwiając stworzenie „kieszonki” w środku. Umożliwia również przygotowywanie dań przy użyciu pity zmniejszając jej łamliwość. Rekomendowana dawka pektyny w tym produkcie to od 0,8 do 1,2%.

  1. Napoje owocowe i warzywne

W napojach owocowych i warzywnych o niskim pH (od 3,0 do 3,5) pektyna działa jako stabilizator. Zwiększa gęstość wpływając na równomierne „zawieszenie” cząsteczek owoców w produkcie, a także zwiększa uczucie pełności w ustach. Dozowanie pektyny w napojach to od 0,1 do 0,4%.

Większość producentów pektyn posiada w swojej ofercie od 20 do 40 propozycji produktowych. Pozwalają one skutecznie rozwiązać wiele problemów technologicznych w procesie produkcji żywności. Jako produkt pochodzenia naturalnego, pektyny słusznie budzą również pozytywne skojarzenia u konsumentów.

Dlatego stosowanie pektyn staje się coraz silniejszym trendem na rynku spożywczym, a podane powyżej przykłady to tylko kilka spośród szerokiego wachlarza możliwości tego dodatku do żywności.

Tags: branża spożywcza, napoje mleczne, napoje warzywne, pektyny, zastosowanie pektyn, zdrowa żywność, zdrowe odżywianie
Tomasz Piaseczny
Menedżer Produktu w Hortimex
Previous post Trendy na rynku spożywczym w 2018 roku Next post Najważniejsze alergeny pokarmowe – co warto o nich wiedzieć?

Napisz kolejny

Warsztaty ze studentami II roku Dietetyki

16 stycznia, 2020Marta Sulmińska

Słodka redukcja

30 grudnia, 2016admin

Targi Health Ingerdients Frankfurt 2016

28 listopada, 2016admin

Ostatnie wpisy

  • Ekstrakty drożdżowe, kluczowe w produkcji analogów mięsa
  • Czego mi najbardziej brakuje w pracy zdalnej?
  • Praca zdalna w naszej firmie
  • Front label – system komunikacji z konsumentem
  • COVID-19

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog
  • Co w branży piszczy

Tagi

alternatywy cukru (2) analiza rynku (1) bezpieczeństwo (2) branża spożywcza (4) błonnik (2) ceny żywności (1) chrońmy planetę (1) ciągłe doskonalenie (1) clean label (3) covid-19 (1) csr (1) CSR w Hortimex (1) czysta etykieta (6) dane GUS (1) filozofia kaizen (1) firma (2) gluten (1) hortimex (7) inulina (2) kaizen (2) kaizen biuro (1) kaizen w hortimex plus (1) konferencja (2) konsumenci (2) koronawirus (1) mikroplastik (1) mikroplastik w żywności (1) Odpowiedzialność się opłaca czyli CSR w MŚP (1) opakowania (1) PARP (1) plastik (1) przemysł żywnościowy (2) redukcja cukru (2) substancje słodzące (1) suplementy diety (2) VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu (1) warsztaty (1) warunki pogodowe (1) wpływ plastiku na środowisko (1) zdrowa żywność (4) zdrowe odżywianie (3) zdrowe przekąski (3) żelatyna (1) żywienie (2) żywność (3)

 

HORTIMEX Sp. z o.o.
ul. Poznańska 212, 62-510 Konin

63 245 48 00
  • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
  • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • PLATFORMA
  • KONTAKT
© 2021 All rights reserved. Hortimex.pl designed by Premium-Consulting & Dinksy | Polityka Prywatności i Cookies | Klauzula informacyjna RODO | Facebook | LinkedIn | YouTube
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuj Czytaj więcej
Polityka prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT