flagEnglish
flagPolski
HortimexHortimex
  • OFERTA
    • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
    • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • KONTAKT
mikroplastik

Problemy z mikroplastikiem

25 lutego, 2020Jakub StępniewskiBlogBrak komentarzy

Plastik zaśmieca środowiska morskie, według niektórych szacunków ponad 5 miliardami plastikowego odpadu (ponad 250 000 t),
który pływa po powierzchni mórz. Plastik nie ulega procesowi rozkładu, tylko rozpada się na mniejsze kawałki zwane mikroplastikiem.

Mikroplastik definiuje się jako niejednorodną mieszankę materiałów o odmiennie uformowanych kształtach, zwanych fragmentami, włóknami, sferoidami, granulkami, płatkami lub koralikami, w zakresie 01-5000 μm.

W ciągu ostatnich kilku lat zagadnienie mikroplastiku zyskało szczególne znaczenie, ze względu na jego negatywny wpływ na zwierzęta morskie oraz zdrowie ludzkie. Mikroplastik działa również jako przekaźnik chemikaliów, takich jak alkilofenole, bisfenol i ftalan. Jest on nie tylko niebezpieczny dla ludzi, którzy spożywają owoce morza w dużych ilościach (ryby, krewetki, itp.), ale można znaleźć go również w substancjach pomocniczych w przetwórstwie spożywczym, wodzie, powietrzu, maszynach, wyposażeniu i tekstyliach. Badania wykazały, że mikroplastik znajduje się także w miodzie, piwie i soli stołowej. W większości przebadanych próbek miodu z Niemiec stwierdzono, że zawierają kolorowe włókna i fragmenty plastiku w przedziale od 0,04/g do 0,66/g.

Trudno unikać mikroplastiku, lecz możemy powstrzymać pogarszanie się obecnej sytuacji. Kluczową wartością jest świadome ograniczenie zużycia, ponowne wykorzystanie i recykling tworzyw sztucznych.Wiele osób i społeczności zaczyna walczyć z tworzywami sztucznymi, zmniejszając wykorzystanie wody butelkowanej, zastępując wykorzystanie tworzyw sztucznych ekologicznymi materiałami, unikając kupowania produktów, które mogą zawierać mikroplastik, uczestnicząc w akcjach oczyszczania plaż lub rzek i wiele innych.

 

Java Biocolloid zaczęła od zmniejszenia zużycia tworzyw sztucznych jednorazowego użytku, zastępując opakowania ekologicznymi materiałami, zastępując worki plastikowe workami jutowymi w obszarach uprawy agaru. Kolejną ważną rzeczą, którą robi Java Biocolloid, jest skrupulatna kontrola etapów przetwarzania w celu zagwarantowania produktów bez mikroplastiku.

 

Cytaty pochodzą z następujących źródeł:

  1. Barboza, L. G. A., B. R. B. O. Lavorante, A. D. Vethaak, A. Lundebye. 2018. Marine Microplasic Debris: An Emerging Issue for Food Security, Food Safety and Human Health. J.marpolbul.2018.05.047
  2. EFSA publication (2016). Statement on the presence of microplastics and nanoplastics in food, with particular focus on seafood. Parma, Italy: Europen Food Safety Authority. The EFSA Journal, No. 4501, Vol.. 14(6)
  3. Gallo, F., C. Fossi, R. Weber, D. Santillo, J. Sousa, I. Ingram, A. Nadal, D. Romano. 2018. Marine Litter Plastics and Microplastics and Their Toxic Chemicals Components: The Need of Urgent Preventive Measures. Environ Sci Eur (2018) 30:13

 

Cały artykuł jest tłumaczeniem oryginalnego tekstu ze strony naszego partnera Java Biocolloid, producenta agarów: http://www.java-biocolloid.com/event/occurrence-of-microplastic-in-food-and-be-the-part-of-solution

Tags: branża spożywcza, chrońmy planetę, mikroplastik, mikroplastik w żywności, opakowania, plastik, wpływ plastiku na środowisko
Jakub Stępniewski
Jakub Stępniewski
Menedżer Rozwoju Produktu w Hortimex
Previous post Warsztaty ze studentami II roku Dietetyki Next post COVID-19

Napisz kolejny

VII Forum 100

8 listopada, 2016admin

Analiza cen żywności

30 września, 2019Marek Dobosz

Pięć nieoczywistych zastosowań pektyn

15 marca, 2018Tomasz Piaseczny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Ekstrakty drożdżowe, kluczowe w produkcji analogów mięsa
  • Czego mi najbardziej brakuje w pracy zdalnej?
  • Praca zdalna w naszej firmie
  • Front label – system komunikacji z konsumentem
  • COVID-19

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog
  • Co w branży piszczy

Tagi

alternatywy cukru (2) analiza rynku (1) bezpieczeństwo (2) branża spożywcza (4) błonnik (2) ceny żywności (1) chrońmy planetę (1) ciągłe doskonalenie (1) clean label (3) covid-19 (1) csr (1) CSR w Hortimex (1) czysta etykieta (6) dane GUS (1) filozofia kaizen (1) firma (2) gluten (1) hortimex (7) inulina (2) kaizen (2) kaizen biuro (1) kaizen w hortimex plus (1) konferencja (2) konsumenci (2) koronawirus (1) mikroplastik (1) mikroplastik w żywności (1) Odpowiedzialność się opłaca czyli CSR w MŚP (1) opakowania (1) PARP (1) plastik (1) przemysł żywnościowy (2) redukcja cukru (2) substancje słodzące (1) suplementy diety (2) VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu (1) warsztaty (1) warunki pogodowe (1) wpływ plastiku na środowisko (1) zdrowa żywność (4) zdrowe odżywianie (3) zdrowe przekąski (3) żelatyna (1) żywienie (2) żywność (3)

 

HORTIMEX PLUS Sp. z o.o. Spółka Komandytowa
ul. Spółdzielców 8, 62-510 Konin

63 245 48 00
  • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
  • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • PLATFORMA
  • KONTAKT
© 2019 All rights reserved. Hortimex.pl designed by Premium-Consulting & Dinksy | Polityka Prywatności i Cookies | Klauzula informacyjna RODO | Facebook | LinkedIn | YouTube
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuj Czytaj więcej
Polityka prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY COVID-19

Biorąc pod uwagę niepokojące okoliczności, nasza firma powołała sztab antykryzysowy.
Analizujemy zagrożenia dotyczące zarówno łańcucha dostaw, jak i personelu podejmując stosowne kroki.

Więcej szczegółów tutaj https://hortimex.pl/koronawirus-covid-19/

 

STATEMENT ON COVID-19

Taking into account the circumstances, our company has established an anti crisis staff.
We analyze threats that affect the supply chain and personnel.

More information https://hortimex.pl/koronawirus-covid-19/