W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkty spożywcze, które nie zawierają numerów E w swoim składzie. Jedni konsumenci się ich boją, inni unikają, a jeszcze inni je po prostu akceptują. Producenci żywności, w wielu przypadkach, nie wyobrażają sobie współczesnej produkcji bez substancji dodatkowych.
Symbol E wziął swoją nazwę od kontynentu Europa. Wszystkie dodatki do żywności oznaczone literą E zostały zaakceptowane przez EFSA oraz Parlament Europejski i dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym. Wynika to z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 [3] oraz Rozporządzenia Komisji (UE) NR 1129/2011 [1]. W powyższych aktach prawnych znajdziemy informację o grupach dodatków do żywności, o produktach, w których można je stosować i o dopuszczonych dawkach użycia. Przepisy podają też do jakich produktów spożywczych nie można dodawać żadnych substancji dodatkowych. Do takich należą m.in. masło, mleko, jogurt naturalny, herbata, miód, żywność dla niemowląt i małych dzieci.
Producent żywności może użyć substancji dodatkowych zgodnie z obowiązującym prawem unijnym. Na przykład do dżemów możemy użyć pektyny w dawce quantum satis, a do płatków śniadaniowych barwnik annato w dawce max 25 mg/kg. Z czego to wynika? EFSA badając dodatki do żywności określa dla nich ADI (acceptable daily intake), czyli dopuszczalne dzienne pobranie. Ze względu na ADI produkty zostały podzielone na takie o limitowanym użyciu w żywności i nielimitowanym (quantum satis).
Należy podkreślić, że dodatki do żywności są nieustannie poddawane badaniom i kontrolom. Zajmuje się tym EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).
W 2007 roku poddano badaniom barwniki z grupy Southampton (azorubina E122, tartrazyna E102, żółcień chinolinowa E104, żółcień pomarańczowa FCF E110, czerwień koszenilowa A E124 oraz czerwień Allura AC E12).
Dodatki zostały poddane badaniu pod kątem wpływu na zachowanie u dzieci. Wyniki wykazały, że spożycie powyższych barwników może powodować nerwowość u dzieci, nadpobudliwość ruchową czy problemy z koncentracją. W rezultacie EFSA zmniejszyła ADI części z tych barwników oraz zdecydowała, że w krajach Unii Europejskiej produkty spożywcze zawierające barwniki z grupy Southampton muszą zawierać informację na opakowaniu: „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.
Powyższy przykład pokazuje, że dodatki do żywności są cały czas kontrolowane.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości panel EFSA ponownie bada dany składnik i ich wpływ na zdrowie człowieka. W razie konieczności zmianie ulega ADI czy dopuszczalna dawka stosowania składnika w żywności. Dlatego konsumenci mogą mieć pewność, że ich stosowanie zgodnie z obowiązującym prawem jest bezpieczne dla zdrowia.
Z powodu szybkiego tempa życia, konsumenci coraz częściej sięgają po żywność wysokoprzetworzoną. Producenci wychodząc naprzeciw ich potrzebom opracowują produkty wygodne, dania gotowe do szybkiego przygotowania w domu. Ciężko więc wyobrazić sobie ich produkcje bez substancji dodatkowych. Należy pamiętać, że dodatki do żywności nie są spożywane samodzielnie jako żywność, ale dodawane do żywności w celu poprawienia jej jakości, przedłużenia trwałości czy nadania odpowiedniej konsystencji.
Jedno jest pewne – warto czytać etykiety i racjonalnie dokonywać wyborów, stojąc przed sklepową półką, ponieważ to jak wygląda codzienna dieta zależy przede wszystkim od nas!
SŁOWNIK:
ADI – (acceptable daily intake) dopuszczalne dzienne pobranie, jest to taka ilość danej substancji na kg masy ciała na dzień, która spożywana przez całe życie nie ma wpływu na zdrowie człowieka;
Quantum satis – najniższa dawka substancji, niezbędna do osiągnięcia zamierzonego celu technologicznego;
EFSA (European Food Safety Authority) – Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
WHO (World Health Organzation) – Światowa Organizacja Zdrowia
Źródła:
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
KOMUNIKAT DOTYCZĄCY COVID-19
Biorąc pod uwagę niepokojące okoliczności, nasza firma powołała sztab antykryzysowy.
Analizujemy zagrożenia dotyczące zarówno łańcucha dostaw, jak i personelu podejmując stosowne kroki.
Więcej szczegółów tutaj https://hortimex.pl/koronawirus-covid-19/
STATEMENT ON COVID-19
Taking into account the circumstances, our company has established an anti crisis staff.
We analyze threats that affect the supply chain and personnel.
More information https://hortimex.pl/koronawirus-covid-19/