flagEnglish
flagPolski
HortimexHortimex
  • OFERTA
    • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
    • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • KONTAKT

Tajemnice E. Czyli co powinniśmy wiedzieć o dodatkach do żywności?

29 stycznia, 2018Karolina KurzawaBlogBrak komentarzy

W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkty spożywcze, które nie zawierają numerów E w swoim składzie. Jedni konsumenci się ich boją, inni unikają, a jeszcze inni je po prostu akceptują. Producenci żywności, w wielu przypadkach, nie wyobrażają sobie współczesnej produkcji bez substancji dodatkowych.

Co kryje się za numerami E i czy rzeczywiście jest się czego bać?

Symbol E wziął swoją nazwę od kontynentu Europa. Wszystkie dodatki do żywności oznaczone literą E zostały zaakceptowane przez EFSA oraz Parlament Europejski i dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym. Wynika to z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 [3] oraz Rozporządzenia Komisji (UE) NR 1129/2011 [1]. W powyższych aktach prawnych znajdziemy informację o grupach dodatków do żywności, o produktach, w których można je stosować i o dopuszczonych dawkach użycia. Przepisy podają też do jakich produktów spożywczych nie można dodawać żadnych substancji dodatkowych. Do takich należą m.in. masło, mleko, jogurt naturalny, herbata, miód, żywność dla niemowląt i małych dzieci.

Co to oznacza w praktyce?

Producent żywności może użyć substancji dodatkowych zgodnie z obowiązującym prawem unijnym. Na przykład do dżemów możemy użyć pektyny w dawce quantum satis, a do płatków śniadaniowych barwnik annato w dawce max 25 mg/kg. Z czego to wynika? EFSA badając dodatki do żywności określa dla nich ADI (acceptable daily intake), czyli dopuszczalne dzienne pobranie. Ze względu na ADI produkty zostały podzielone na takie o limitowanym użyciu w żywności i nielimitowanym (quantum satis).

dodatki do żywności

Należy podkreślić, że dodatki do żywności są nieustannie poddawane badaniom i kontrolom. Zajmuje się tym EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).

Badania nad barwnikami z grupy Southampton.

W 2007 roku poddano badaniom barwniki z grupy Southampton (azorubina E122, tartrazyna E102, żółcień chinolinowa E104, żółcień pomarańczowa FCF E110, czerwień koszenilowa A E124 oraz czerwień Allura AC E12).

Dodatki zostały poddane badaniu pod kątem wpływu na zachowanie u dzieci. Wyniki wykazały, że spożycie powyższych barwników może powodować nerwowość u dzieci, nadpobudliwość ruchową czy problemy z koncentracją. W rezultacie EFSA zmniejszyła ADI części z tych barwników oraz zdecydowała, że w krajach Unii Europejskiej produkty spożywcze zawierające barwniki z grupy Southampton muszą zawierać informację na opakowaniu: „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Kontrola przede wszystkim

Powyższy przykład pokazuje, że dodatki do żywności są cały czas kontrolowane.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości panel EFSA ponownie bada dany składnik i ich wpływ na zdrowie człowieka. W razie konieczności zmianie ulega ADI czy dopuszczalna dawka stosowania składnika w żywności. Dlatego konsumenci mogą mieć pewność, że ich stosowanie zgodnie z obowiązującym prawem jest bezpieczne dla zdrowia.

Po co w takim razie producent dodaje dodatki do żywności?

Z powodu szybkiego tempa życia, konsumenci coraz częściej sięgają po żywność wysokoprzetworzoną. Producenci wychodząc naprzeciw ich potrzebom opracowują produkty wygodne, dania gotowe do szybkiego przygotowania w domu. Ciężko więc wyobrazić sobie ich produkcje bez substancji dodatkowych. Należy pamiętać, że dodatki do żywności nie są spożywane samodzielnie jako żywność, ale dodawane do żywności w celu poprawienia jej jakości, przedłużenia trwałości czy nadania odpowiedniej konsystencji.

Jedno jest pewne – warto czytać etykiety i racjonalnie dokonywać wyborów, stojąc przed sklepową półką, ponieważ to jak wygląda codzienna dieta zależy przede wszystkim od nas!

 

SŁOWNIK:

ADI – (acceptable daily intake) dopuszczalne dzienne pobranie, jest to taka ilość danej substancji na kg masy ciała na dzień, która spożywana przez całe życie nie ma wpływu na zdrowie człowieka;

Quantum satis – najniższa dawka substancji, niezbędna do osiągnięcia zamierzonego celu technologicznego;

EFSA (European Food Safety Authority) –  Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności

WHO (World Health Organzation) – Światowa Organizacja Zdrowia

 

Źródła:

  • Rozporządzenie Komisji (UE) NR 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.
  • Rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 133/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady.
  • Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
  • Joanna Gajda-Wyrębek, Jolanta Jarecka, Katarzyna Kuźma, Martyna Beresińska „Zawartość barwników mających szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci w wybranych środkach spożywczych” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 3, str. 760–767
Tags: bezpieczeństwo, dodatki do żywności, hortimex, numer E
Karolina Kurzawa
Karolina Kurzawa
Menedżer Rozwoju Produktu w Hortimex
Previous post Dlaczego Hortimex? Dziewięć cech i kluczowych wartości w naszej działalności Next post Trendy na rynku spożywczym w 2018 roku

Napisz kolejny

COVID-19

11 marca, 2020Marta Sulmińska

Kontroler Roku 2016 pracuje w naszej firmie!

26 kwietnia, 2017admin

Analiza cen żywności

30 września, 2019Marek Dobosz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Ekstrakty drożdżowe, kluczowe w produkcji analogów mięsa
  • Czego mi najbardziej brakuje w pracy zdalnej?
  • Praca zdalna w naszej firmie
  • Front label – system komunikacji z konsumentem
  • COVID-19

Kategorie

  • Aktualności
  • Blog
  • Co w branży piszczy

Tagi

alternatywy cukru (2) analiza rynku (1) bezpieczeństwo (2) branża spożywcza (4) błonnik (2) ceny żywności (1) chrońmy planetę (1) ciągłe doskonalenie (1) clean label (3) covid-19 (1) csr (1) CSR w Hortimex (1) czysta etykieta (6) dane GUS (1) filozofia kaizen (1) firma (2) gluten (1) hortimex (7) inulina (2) kaizen (2) kaizen biuro (1) kaizen w hortimex plus (1) konferencja (2) konsumenci (2) koronawirus (1) mikroplastik (1) mikroplastik w żywności (1) Odpowiedzialność się opłaca czyli CSR w MŚP (1) opakowania (1) PARP (1) plastik (1) przemysł żywnościowy (2) redukcja cukru (2) substancje słodzące (1) suplementy diety (2) VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu (1) warsztaty (1) warunki pogodowe (1) wpływ plastiku na środowisko (1) zdrowa żywność (4) zdrowe odżywianie (3) zdrowe przekąski (3) żelatyna (1) żywienie (2) żywność (3)

 

HORTIMEX PLUS Sp. z o.o. Spółka Komandytowa
ul. Spółdzielców 8, 62-510 Konin

63 245 48 00
  • DLA PRODUCENTÓW SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI
  • DLA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI
  • O FIRMIE
  • AKTUALNOŚCI
  • BLOG
  • PRACA
  • PRODUKTY
  • WIEDZA
  • PLATFORMA
  • KONTAKT
© 2019 All rights reserved. Hortimex.pl designed by Premium-Consulting & Dinksy | Polityka Prywatności i Cookies | Klauzula informacyjna RODO | Facebook | LinkedIn | YouTube
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuj Czytaj więcej
Polityka prywatnosci

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

KOMUNIKAT DOTYCZĄCY COVID-19

Biorąc pod uwagę niepokojące okoliczności, nasza firma powołała sztab antykryzysowy.
Analizujemy zagrożenia dotyczące zarówno łańcucha dostaw, jak i personelu podejmując stosowne kroki.

Więcej szczegółów tutaj https://hortimex.pl/koronawirus-covid-19/

 

STATEMENT ON COVID-19

Taking into account the circumstances, our company has established an anti crisis staff.
We analyze threats that affect the supply chain and personnel.

More information https://hortimex.pl/koronawirus-covid-19/